Getwist en Gezeur

Getwist en Gezeur header image 2

Adsense klikken als vriendendienst? Misschien beter niet…

February 20th, 2008 · No Comments

Schrijft BVLG:

“Je kan natuurlijk wel afspreken met collega-bloggers om af en toe op elkaars advertenties te klikken. De kans dat Google Adsense dit gedrag kan opsporen en de betrokkenen nadien bestraft door hen uit te sluiten is heel klein. Het is altijd meegenomen dat Google de Belgische blogosfeer een beetje sponsort.”

Ik weet eigenlijk niet of dat zo’n goed idee is…

Googles streefdoel is niet de publishers rijk maken, maar ervoor zorgen dat adverteerders een hogere Return on Investment realiseren via Adwords dan via concurrerende advertentiekanalen.  Zodat zij (Google dus) een flinke commissie kunnen (blijven) rekenen.

Hoe meer clicks “verloren” gaan, dus niet resulteren in het doel dat de adverteerder voor ogen had (aankoop,  inschrijving op newsletter, download van whitepaper, … ), hoe minder Google aan jou als publisher heeft.  Dus laat Google de prijs van de click niet alleen afhangen van wat de adverteerder voor een bepaald zoekwoord biedt, maar ook van de verwachte “conversie” (de mate waarin dat doel wel bereikt wordt) via jouw publicatie (blog, website…).  Die conversie kan Google steeds beter inschatten, omdat adverteerders meer en meer de door Google geleverde “conversion tracking” in hun eigen site inbouwen.

Als je (te) veel van die “aan de handelaar niets opbrengende” clicks hebt, gaat de gemiddelde prijs van een click dermate naar beneden dat het je totaalopbrengst kan naar beneden halen (dus extra kliks uit “sympathie” zullen je dus geld kosten ipv opbrengen).

Het fenomeen staat bekend als “Smart Pricing” en het merkwaardige is bovendien: het betekent een afwaardering van je hele account, niet van één pagina, of één site.  En als ik mag afgaan op een verhaal dat ik een maand of wat geleden hoorde, kan het voor heel onaangename verrassingen zorgen :-S .

Dus: die  Who Sees Ads WordPress plugin, waarmee je enkel Adsense toont aan éénmalige bezoekers die via zoekmachines komen (waarvan de kans groter is dat ze echt iets willen kopen),  zoals WordPress.com het doet, is helemaal niet zo’n gek idee…   Naast de secundaire effecten (tevredener community, dus grotere loyauteit, dus groei enz…)  kan een vermindering in het aantal kliks een verhoging van je inkomsten betekenen. 

Wie test het eens uit en komt het hier vertellen?

Tags: , , , , , , ,